Vejledning til god fyringsteknik

Miljøstyrelsen er i 2023 gået sammen med Skorstensfejerlauget om en informationskampagne, der skal hjælpe brændeovns- og fastbrændselskedelsejerne med at blive bedre til at tænde korrekt op i deres fyringsanlæg og dermed sikre en renere forbrænding. 

Miljøstyrelsens anbefalinger danner grundlag for nedenstående information (https://braendefyringsportalen.dk/borger/vejledning-til-god-fyringsteknik)

 

De 4 råd er:

1.Tænd op fra toppen

2.Brug kun rent og tørt træ

3.Sørg for rigelig luft

4.Røgen skal være næsten usynlig

 

Læs uddybende information længere nede på siden eller se link til miljøstyrelsens hjemmeside

 

1.Tænd op fra toppen 

Brændeovnsejere, der tænder op fra toppen, nedbringer antallet af partikler i luften betydeligt i forhold til optænding fra bunden. Det er ikke svært at gøre det rigtigt.

Når flammen brænder øverst, bliver gasserne brændt af, inden de forlader skorstenen. Det er dette, som gør den store forskel sammenlignet med optænding nedefra.

 

2.Brug kun rent og tørt træ

Brug altid tørt og rent brænde i din brændeovn. Det er både godt for miljøet og for din varmeøkonomi.

Brændet skal være tørt og rent. Det er både godt for miljøet og for din varmeøkonomi. Brænde har brug for tid og korrekt opbevaring for at tørre, ellers får du ikke udnyttet energien i brændet godt nok, hvis det ikke er tørt – altså bliver det dyrere i længden.

Fugtprocenten bør være under 18 procent i det brænde, du fyrer med. Hvis fugtprocenten er højere, bliver det vanskeligt at få forbrændingstemperaturen højt nok op, og brænde, der ikke er tørt, udvikler mere røg – og dermed mere forurening.

Med brænde fra Det Gamle Savværk er du altid garanteret at fugtindhold og renhed er i orden. 

 

3.Sørg for rigeligt luft

Der skal luft til for at opnå en fuldstændig forbrænding. Hvis der ikke er nok luft, bliver der frigivet partikler og gasser, som forurener miljøet.

Der skal masser af luft til ved fyring i en brændeovn - især når du tænder op. Som tommelfingerregel skal der være rigeligt med luft i ti minutter, før du skruer lidt ned for lufttilførslen, og først når flammerne bliver lysere og blålige. På det tidspunkt har ilden godt fat i brændet. Under hele forbrændingen skal der være tilstrækkelig med luft.

Hvis der ikke er luft nok, bliver forbrændingen ufuldstændig, og røgen vil derfor indeholde store mængder sundhedsskadelige partikler, og du bruger mere brænde end nødvendigt.

4.Røgen skal være næsten usynlig

Når der er gang i brændeovnen efter optændingsfasen, bør du gå udenfor og tjekke røgen. Den skal være næsten usynlig, når den kommer op af skorstenen.

Røgen afspejler, hvor god eller dårlig forbrændingen i din brændeovn er. En god brændeovn med en god skorsten vil, hvis den bruges korrekt, sende næsten usynlig røg op i luften, hvor den kan spredes for vinden. I optændingsfasen kan det være vanskeligt at opnå næsten usynlig røg, da temperaturen i brændeovnen ikke er tilstrækkelig høj til at sikre en god forbrænding. Du kan dog optimere processen ved at tænde op i toppen af brændet.

 

Det Gamle Savværk anbefaler at man følger rådene om god fyringsteknik